lauantai 8. joulukuuta 2018

Eriskummalliset kaksoset elokuvassa "Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille"

Image result for miss peregrine's home for peculiar children twins
Elokuvan kaksoset
Tim Burtonin elokuva "Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille" ("Miss Peregrine's Home for Peculiar Children", 2016) sopii erinomaisesti joulunajan fantasianälkään. Elokuva perustuu Ransom Riggsin samannimiseen fantasiakirjaan (2011). Tarinassa Luke-poika alkaa selvittää isoisänsä menneisyyteen ja merkilliseen kuolemaan liittyvää salaisuutta ja löytää Neiti Peregrinen lastenkodin, jossa kaikilla lapsilla on jokin erikoinen kyky. Lastenkodissa on myös erikoisesti naamioituneet kaksoset, jotka ovat tarinassa sivuosassa. Satujen sivuosakaksosille tyypilliseen tapaan kaksosia ei nimetä vaan heidät esitellään vain "kaksosina". Myös elokuvan lopputeksteissä he ovat Twin #1 ja Twin #2.

Kaikkien muiden lasten erityiskyky kerrotaan jo tarinan alussa, mutta kaksosten erikoisuus selviää vasta lopputaisteluiden aikana: he pystyvät muuttamaan asioita kiveksi. Esittelykohtauksessa he kaksosille tyypilliseen tapaan tappelevat samasta nallesta, jonka neiti Peregrine halkaisee, jotta molemmat saavat puolikkaan. Heidän naamioidensa syy on mitä ilmeisimmin se, että heillä ei ole tavallisia kasvoja vaan suomuinen iho, käärmemäiset silmät ja terävät kulmahampaat. Kaksoset eivät puhu elokuvassa mitään, joten heidän luonteensa jäävät katsojalle arvoitukseksi. He kuitenkin vaikuttavat ujoilta ja hyvin toisiinsa kiintyneiltä. He kommunikoivat vain toistensa kanssa örisemällä. Kirjassa viitataan heidän telepaattiseen yhteyteensä.

Image result for miss peregrine's home for peculiar children twins
Alkuperäisen valokuvan kaksoset
Ransom Riggs sai alun perin idean kirjaansa vanhoista valokuvista, joista hän keksi kirjan eriskummalliset henkilöt. Valokuvat toimivat kirjan kuvituksena. Kaksosista on kirjassa peräti kaksi kuvaa, vaikka he esiintyvät kirjassa vain ohimennen. Kummalliset ja häiritsevällä tavalla pelottavat kuvat herättävät kysymyksen, miksi kaksoset on ylipäätään puettu naamioihin. Toisaalta yli sata vuotta sitten, jolloin kuvat on otettu, pelkästään identtiset kaksoset olivat tarpeeksi kiinnostavat ja kummalliset päästäkseen (tai joutuakseen) esimerkiksi sirkuksen friikkishow'hun. Todennäköisesti naamiot liittyvät johonkin esitykseen.

Olen kirjoittanut jo aiemmin kaksosista kauhugenressä, eivätkä nämä fantasiakaksoset juuri poikkea perinteestä. Kummallisesti naamioitunut, puhumaton lapsi olisi jo yksinään pelottava, mutta kaksi samanlaista naamioitunutta lasta, jotka tekevät samoja asioita, käyttäytyvät samalla tavalla ja elävät ikään kuin omassa kuplassaan, ovat huomattavasti kummallisempia ja kiinnittävät enemmän huomiota. Tim Burton käytti kaksosia mainoskikkana ennen elokuvan julkaisemista: kaksosia näyttelevät Joseph ja Thomas Odwell pukeutuivat elokuvan asuihin ja kulkivat pitkin Lontoota aiheuttamassa hämmästystä. Kaksosten aiheuttama huomioarvo oli taattu.