maanantai 2. lokakuuta 2017

Myyttiset kaksoset

Kaksosista kertovat myytit ovat suosittuja lähes kaikissa maailman kulttuureissa, ja samat uskomukset kaksosista elävät vuosisadasta ja -tuhannesta toiseen. Miksi kaksoset ovat niin yleinen myyttien aihe ja mitkä ovat tunnetuimmat kaksosista kerrotut tarinat?






Myytit eli jumaltarut ovat kertomuksia jumalista sekä yliluonnollisista ja tarunomaisista henkilöistä. Niiden tarkoitus on selittää sellaisia yhteisölle tärkeitä asioita, joita ihmisten olisi muuten mahdotonta ymmärtää. Myytit samanaikaisesti sekä tulkitsevat että rakentavat sosiaalista todellisuutta, jossa ihmiset elävät. Kaksosista kertovia myyttejä löytyy lähes jokaisesta kulttuurista, eli kaksosten erikoisuutta on yritetty selittää ympäri maailman.


Kaksosmyyteissä toistuvat samat piirteet

Kaksosten saaminen on tavallisuudesta poikkeavaa, joten monessa kulttuurissa kaksosiin liitetään ajatuksia yliluonnollisista, joko haitallisista tai parantavista, voimista. Kaksoset yhdistetään esimerkiksi sateen tekemiseen ja hedelmällisyyteen. Usein kaksoset liittyvät myös uskomuksiin maailman synnystä: monet jumalat ovat kaksosia tai kaksosten kaltaisia olentoja, joissa esiintyy kaksi toisilleen vastakkaista puolta. Yleensä kaksoshahmot edustavat juuri luonnon ja elämän vastakohtia: hyvää ja pahaa, jumalallista ja maallista, valoa ja pimeää, aurinkoa ja kuuta, elämää ja kuolemaa. Elämä ja luonto koetaan monessa kulttuurissa kahtiajakoisena, jolloin kaksoset sopivat täydellisesti kuvaamaan näitä eri puolia. Näin ollen kaksoset ovat myyteissä toistensa välttämättömät kääntöpuolet ja jatkuvassa kilpailuasetelmassa.

Useissa yhteisöissä lasten syntymäjärjestys on ollut perinnönjaon sekä lasten kohtelun kannalta hyvin olennainen seikka, joten monet kaksosmyytit liittyvät kiistaan siitä, kummalle kaksoselle esikoisen oikeudet kuuluvat. Raamatun kuuluisimmat kaksoset ovat Jaakob ja Esau, jotka äitinsä harmiksi tappelevat keskenään jo kohdussa, kunnes ensin syntyy Esau ja sitten Jaakob. Pojat ovat epäidenttiset ja heistä kasvaa toistensa vastakohdat niin ulkonäöltään kuin luonteeltaankin. Nuorempi ja älykkäämpi Jaakob huijaa isäänsä tekeytyen kaksosveljekseen ja saa näin isänsä siunauksen sekä vanhemman veljen syntymässä saamat oikeudet. Esau tietysti suuttuu tästä, mutta antaa myöhemmin veljelleen anteeksi.

Kertomuksessa kiteytyvät kaksi kaksoskertomuksissa toistuvaa seikkaa: ajatus kaksosuudesta intensiivisenä sisarusten välisenä kilpailuna sekä kaksosten vastakkaiset ominaisuudet ja luonteenpiirteet. Myös kaksosten taistelu kohdussa esiintyy useissa kaksosmyyteissä. Lisäksi Esaun ja Jaakobin tarina on tyypillinen esimerkki kaksosiin liittyvistä kansakunnan perustamistarinoista: Jaakob saa kaksostyttöjen kanssa kaksitoista poikaa, joista tulee Israelin heimojen perustajia.


Antiikin mytologian kuuluisat kaksoset

Tunnetuin eurooppalainen kansakunnan perustamismyytti on tarina Rooman perustajista, Romuluksesta ja Remuksesta. Tarinassa sodanjumala Marsin ja Vestan papittaren kaksospojat heitetään jokeen, mutta naarassusi pelastaa heidät ja paimen ottaa heidät kasvatettavakseen. Myöhemmin he perustavat Rooman kaupungin ja Romulus julistautuu kaupungin hallitsijaksi. Veljelleen suuttunut Remus hyppää kaupungin rajan yli, jolloin Romulus tappaa hänet. Kaksosten välinen konflikti johtaa tuhoon.


Kreikkalainen mytologia on puolestaan täynnä kaksosia, joista kuuluisimmat ovat Castor ja Pollux. Tarinassa miehelleen raskaana oleva Leda tulee raskaaksi myös Zeus-jumalalle ja saa kahdet kaksoset: Castorin ja Polluxin sekä Helenan ja Klytemnestran. Ihmisen jälkeläiset Castor ja Klytemnestra ovat kuolevaisia, kun taas jumalan jälkeläiset Pollux ja Helena ovat kuolemattomia. Kun Castor menehtyy, Pollux haluaa jakaa kuolemattomuutensa veljensä kanssa, jotta he voisivat pysyä ikuisesti yhdessä. Zeus muuttaa kaksoset tähtikuvio Geminiksi taivaalle. Myytistä on useita eri versioita, mutta niitä kaikkia yhdistää se, että kaksosilla on eri isät ja toinen kaksosista on kuolevainen ja toinen kuolematon. Monissa muissakin eri kulttuurien kaksosmyyteissä kaksosilla on eri isät ja vähintään toisella kaksosista on jumalallisia voimia. Kaksosuudessa on siis aina jotakin ihmeellistä ja selittämätöntä, mistä syystä kaksosmyytit ovat olleet suosittuja kautta aikojen.

(Teksti julkaistu aiemmin Monikkoperheet-lehden numerossa 3/2016.)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti